Egetræ


FORMEL T vægtstænger er produceret i DANSK egetræ.
Du kan få vægtstangen i lys eg, røget eg eller sort lakeret eg

Eg er ideel som vægtstang både inde og udendørs. Der har været eg i Danmark lige siden sidste istid. Egen er et meget hårdført træ. Den kan tåle dyrebid, klipninger eller åben bund, så der er store sandsynlighed for at der vil være mere eg end bøg i selvsået skov. 

Egetræ er tungt, hårdt og stærkt. Kerneveddet er gråbrunt. Årringene er tydelige i både tværsnit og længdesnit. Egetræ er en meget smukt træsort.

Den smalle splint er lysebrun. Den skærer man ofte væk når man saver træet op – det er kun kernen der bruges til møbler.

I Danmark findes der to arter af eg: stilk-eg og vintereg. De ligner hinanden meget af udseende. Stilk-eg er den mest almindelige – derfor kigger vi mest på den her. Vinter-eg findes mest i Midt- og Østjylland og på Bornholm.

  • Eg kan blive op til 35 meter højt i Danmark – men det normale er 20-28 meter.
  • Egetræet bliver normalt 400 – 500 år gammelt. Men det kan blive meget ældre. Kongeegen, der er vores ældste egetræ, er nok omkring 1500 år.
  • Eg bliver normalt fældet i skoven, når træet er 120 - 150 år.
  • 7 % af det danske skovareal er dækket af eg.

I skovbruget lader man normalt ikke egetræer så sig selv (naturlig foryngelse). De små kimplanter er meget afhængige af lys. De bliver let overskygget af de andre planter i skovbunden - og risikerer at visne. Derfor sår man agern i en planteskole – og planter først de små egetræer ud i skoven, når de er 2 år og omkring ½ m høje. På det tidspunkt kan de let klare sig selv.